Categories: Entitat

La bicicleta i el futur planejament urbanístic de Lloret de Vistalegre

Lloret de Vistalegre viu dies de certa incertesa. La recent publicació de l’esborrany del futur planejament urbanístic del municipi elaborat per part del Consell de Mallorca ha obert un debat pendent de resoldre durant més de tres dècades. És tracte d’un assumpte de vital importància. El PGOU definirà, entre d’altres, el Lloret de Vistalegre dels propers 20-30 anys en matèria urbanística, d’infraestructures i de mobilitat.

Precisament en aquesta darrera matèria, la mobilitat, ens agradaria compartir unes paraules amb els dirigents, associacions i residents a Lloret de Vistalegre. És tracte d’una carta oberta amb un objectiu molt clar: sumar constructivament i reflexionar sobre el futur PGOU. En definitiva, sobre el futur poble que deixarem a les generacions venidores.

Com a club esportiu el nostre leitmotiv és la promoció del ciclisme, ara també del triatló i muntanya, a Lloret de Vistalegre. Durant molts anys el ciclisme era només sinònim d’esport. Més endavant també com un hàbit de vida saludable i durant els últims anys ha sorgit un moviment que reivindica l’ús de la bicicleta en mobilitat urbana. Grans capitals, ciutats i pobles d’arreu del món comencen a aplicar iniciatives per aconseguir una infraestructura urbana més amable amb els seus habitants. En primer lloc millorar el benestar dels propis residents i també reduir les emissions de CO2.

En aquesta conjuntura la bicicleta és la clau a un nou futur en mobilitat. És un mitjà de transport saludable, verd, eficaç i, pel seu cost, el més democràtic. Precisament a un municipi com el nostre de dimensions reduïdes la bicicleta pot convertir-se en el mitjà de transport per excel·lència. Més encara amb una climatologia agradable la major part de l’any.

Per aconseguir-ho només necessitam unes polítiques educatives i de promoció adequades però també unes mínimes infraestructures. I amb la redacció i posterior aprovació del PGOU s’haurien de tenir en compte aquests equipaments. NO, no és tracte de construir cap velòdrom ni carrils bici sense sentit, que alhora de la veritat són només pintura sobre l’asfalt. La qüestió va molt més enllà. Hem de deixar de banda el pensament únic que la mobilitat és només per a vehicles motoritzats. A dia d’avui és imprescindible incloure també a la bicicleta en el fons de qualsevol iniciativa de mobilitat. Tenim per davant un repte, una oportunitat de situar-nos a l’avantguarda i l’hem d’aprofitar. Per una vegada, avancem els primers en la direcció correcte. El moment és ara.

Publicat per
Club Ciclista Lloret