Josep Nicolau Balaguer, Es canó de Llorito

La història del Club Ciclista Lloret de Vistalegre i del ciclisme llorità està lligada a la d’un dels millors corredors de la història de les Illes Balears, Josep Nicolau Balaguer. Aquest llorità va ser el gran dominador del ciclisme illenc de la dècada dels 1930, múltiple Campió d’Espanya en pista i el primer mallorquí en disputar un Campionat del Món de fons en carretera. Nicolau, de malnom Calussa i també conegut com ‘Es Canó de Llorito’, va néixer a Llorito al 1907 i va morir a l’edat de 27 anys després d’un accident en el campionat d’Espanya de Mig Fons, el velòdrom del Tirador.

La primera cursa que va disputar Nicolau va ser el 10 de març de 1929 el velòdrom del Tirador durant el trofeu França-Espanya. Nicolau, com va ser una constant durant la seva vida esportiva, va aconseguir una brillant victòria. Aquell mateix any, Nicolau també va endur-se’n el triomf en el segon trofeu França- Espanya i en algunes proves més en el velòdrom de Llucmajor. Els anys següents, varen confirmar el naixement d’un dels grans ciclistes mallorquins de tots els temps. El 1930, Nicolau va signar la seva primera victòria en el Campionat de Balears de Fons en Pista. A més, també va guanyar dues etapes en la volta a Llevant. Ja el 1931, Nicolau va aconseguir la tercera posició en el Campionat d’Espanya de Fons en Carretera.

El 1932, Nicolau va continuar la seva espectacular progressió i es va adjudicar el Campionat de Balears de Fons en Carretera, així com la victòria final en la Volta a Mallorca, per davant de Bartomeu Flaquer i Jaume Puigserver. Encara que la recompensa d’una carrera espectacular fins el moment va un any després, el 1933. Josep Nicolau va convertir-se en primer mallorquí en disputar un Campionat del Món de fons en carretera. Va ser a França formant equip amb Cañardo i Escuriet. La presència de Nicolau a la cursa és pot considerar sense dubte una fita històrica per al ciclisme illenc.

Tot i els grans èxits d’aquella temporada, el millor any a la carrera de Josep Nicolau va arribar el 1934. Desgraciadament, també l’any de la seva mort. Aquella sensacional campanya el ciclista mallorquí va sumar la xifra de 30 victòries, fet que demostra el seu complet domini del ciclisme balear de l’època. Fins i tot, en aquests anys es va popularitzar la dita de ‘A tirador se viene a perder’, en referència a les victòries que Nicolau aconseguia quasi sempre en el velòdrom palmesà. Entre totes les victòries de 1934, cal destacar el Campionat de Balears de Fons en Pista, la Volta a Mallorca, on també va guanyar tres etapes, una etapa de la prestigiosa Volta a Catalunya i el Campionat d’Espanya de Velocitat.

Per desgràcia, la carrera Nicolau va acabar tràgicament un 18 de novembre de 1934 en el velòdrom del Tirador. El pistard va presentar-se al Campionat d’Espanya de Mig Fons com un dels màxims favorits per a la victòria final. Es disputava la primera sèrie amb Nicolau, Cebrian i Pou quan de sobte, a la volta 43, Nicolau va patir una greu caiguda. Ràpidament va ser traslladat a la clínica, on va morir a la matinada del dilluns 19 de novembre de 1934 a causa d’un fort traumatisme al cap.

[youtube]http://youtu.be/cL0c5ZyF1HI[/youtube]

Un any després de la seva mort va col·locar-se un bust seu el jardí del velòdrom del Tirador, testimoni durant anys als seus grans èxits. Tot i la seva mort, la memòria de Nicolau va seguir present entre els corredors illencs. Entre ells el més gran, Guillem Timoner, que quan va aconseguir el seu primer títol mundial realitzà una ofrena floral davant el seu bust.

Posteriorment i un cop acabada la dictadura, el 1979 el bust de Nicolau va ser traslladat a Llorito, on el 1984 coincidint amb els cinquanta anys de la seva mort, el poble li va rendir un sentit i emotiu homenatge, amb la presència de destacades personalitats de tots els àmbits de la societat mallorquina.

Recentment, el Club Ciclista Lloret de Vistalegre ha recuperat una de les bicicletes de Nicolau, per a la seva restauració i exposició, molt possiblement cap a l’any 2009, quan es compliran 75 anys de la mort del campió llorità. El Club també ha iniciat un ambiciós projecte en forma documental que esperam estrenar al llarg de l’any 2013. A continuació aquí teniu el primer avanç del documental.

[youtube]http://youtu.be/k14kuR-q8E0[/youtube]