OPEN o Màster? El futur del ciclisme balear de competició a debat
És el tema de conversació del ciclisme balear en els darrers dies, especialment a les xarxes socials. Una nova espurna ha encès encara més el debat sobre el format de competició entre els partidaris de les competicions OPEN i els de les Màster. El detonant han estat els constants rumors de que la Challenge de Tardor, Màster des de la seva primera edició, serà OPEN a partir d’aquesta temporada. En cas de confirmar-se, el calendari Màster de 2014 quedaria reduït a només a quatre dies de competició: Les Carreres de Sant Marçal i la COPA d’Europa de Màsters.
Per tractar la polèmica és imprescindible remuntar-se un lustre, quan el Trofeu Pla de Mallorca, que en els seus inicis va ser una competició exclusiva per als nascuts o residents a la pròpia regió, va abandonar el format Màster per convertir-se en una competició de caràcter OPEN. Unes temporades després i com a resposta a les demandes dels Màsters illencs va sorgir la Challenge de Tardor. D’ençà la passada temporada i amb la irrupció de la Challenge de Primavera, també OPEN, el calendari esportiu a Mallorca podríem dir que va dividir-se en cinc blocs. Per una banda les curses d’un dia, la majoria OPEN, i quatre voltes per etapes, dues OPEN i dues Màsters. Semblava una situació d’equilibri que sorprenentment a dia d’avui trontolla. Amb una Challenge de Tardor oberta a SUB23-Èlits i amb la Setmana Internacional de Màsters a la mínima expressió, podem afirmar que el ciclisme Màster a les Illes Balears entraria en estat de coma.
En aquest sentit, la posició dels organitzadors a l’actualitat és clara. Per motius de prestigi o per assegurar-ne la participació, els clubs prefereixen organitzar proves de caire OPEN, que habitualment superen els 120 inscrits. Cal recordar que l’etapa de Campos de la Challenge de Primavera va tenir una inscripció propera al límit de 200 participants. En aquest punt és necessari fer un incís sobre les categories que integren les anomenades competicions OPEN. Els primers són els Júniors, de 16 i 17 anys d’edat. Seguidament la categoria SUB23-Èlits, considerada com l’avantsala del professionalisme. La seva exigència i sacrifici requereix el màxim compromís per part de l’esportista en tots els aspectes. La categoria Màster (Sènior, Màster 30-40-50-60) en canvi representa un altre perfil de ciclisme. Cert que el nivell d’alguns és similar al dels Èlits, però no així les seves expectatives de futur. Sense anar més lluny, en el País Vasc la categoria Sènior és obligada a partir dels 25-26 anys, perquè a partir d’aquesta edat és poc probable donar el salt al ciclisme professional. Per il·lustrar la situació del ciclisme illenc en perspectiva hem escollit set federacions a l’atzar, a banda de la balear, per analitzar la seva normativa de competició respecte a les categories SUB23-Èlit i Màster.
Federació de Ciclisme de les Illes Balears: Els Júnior, SUB23-Èlit i Màsters 30-40 competixen junts en ruta. En circuits SUB23-Èlit, Sènior i Màster 30. A l’etapa de Ca’n Picafort del Trofeu Pla, a la categoria SUB23-Èlit varen classificar-se 29 inscrits, mentre que Màster, tenint en compte Pla Petit i Pla Gran, varen finalitzar 76 participants.
Federació de Ciclisme de Madrid: Els SUB23-Èlits i Màsters competeixen per separat. En una de les darreres curses, el Trofeu Inauguració Campionat SUB23-Èlit, varen classificar-se 39 participants en un recorregut de 61 quilòmetres. En Màster, en el XX Memorial David Montenegro varen finalitzar la competició 99 inscrits.
Federació de Ciclisme de Castella i Lleó: Els SUB23-Èlits i Màsters competeixen per separat. En la classificació anual de SUB-23-Èlit han puntuat fins a dia d’avui 32 ciclistes, mentre que a Màster uns 70 participants.
Federació de Ciclisme de Galícia: Els SUB23-Èlits i Màsters competeixen per separat. En una de les darreres curses, el II Trofeo Luso Galaico, varen classificar-se 73 inscrits en un recorregut de 118 quilòmetres. En Màsters, el Trofeu Concello de Gangas varen finalitzar la competició 63 inscrits.
Federació de Ciclisme del Principat d’Astúries: Els SUB23-Èlits i Màsters competeixen per separat. En el Campionat de la Comunitat Autònoma de SUB23-Èlit de 2013 varen classificar-se 49 participants en un recorregut de 97 quilòmetres. En Màster, en el V Trofeo Master Figaredo varen finalitzar 58 inscrits.
Federació de Ciclisme d’Andalusia: Els SUB23-Èlits i Màsters competeixen per separat. El ranking 2014 SUB23-Èlit han puntuat 38 ciclistes, mentre que a Màsters uns 320.
Federació de Ciclisme de Múrcia: Els SUB23-Èlits i Màsters competeixen per separat. El ranking 2013 de SUB23-Èlit varen puntuar 9 ciclistes, sense dades de Màsters.
Federació de Ciclisme de la Rioja: Els SUB23-Èlits i Màsters competeixen per separat. Sense dades recents d’inscripcions i participació.
A les Illes Balears les diferents postures sobre l’assumpte és poden resumir en tres. La primera és continuar com fins ara i potenciar les curses OPEN, segurament en detriment de les competicions Màsters. Una altra proposta que té previst votar-se en assemblea és la presentada per Xesc Artigues, que en essència estableix un sistema de competició en tres categories en funció del nivell esportiu. Trobareu més informació a aquest enllaç. En els darrers mesos també agafa embranzida l’idea de trencar amb el sistema actual i seguir el camí d’altres federacions autonòmiques. És a dir, suprimir el format de competició OPEN i crear dos calendaris distints per a SUB23-Èlits i Màsters. Tampoc cal oblidar que sobre la taula hi ha el futur de la categoria Promoció, que enguany va estar a punt de desaparèixer.
En definitiva, la conclusió és que el model de competició a les Illes Balears per a les properes temporades és incert i més obert que mai. La resposta a aquesta qüestió capital del ciclisme illenc a l’assemblea de la normativa tècnica de 2015.
Actualització (19:20): Important llegir el comentari d’Andreu Canals al final de l’entrada per contextualitzar l’inici de les competicions OPEN.
He competit en dues èpoques diferents, quan era junior i sub23 i d m30. I de jove no ens mesclaven amb els veterans. Ara, tot mesclat. No me pareix bé, perquè les aspiracions i possibilitats d’entrenament d’un sub23 o elit i d’un m30 o 40 són molt diferents. Això implica molt d’entrenament per gent amb feina, fills, amb 40 anys per aguantar. Està clar que hi ha m30 o 40 que marxen més que un al·lot de 25 anys, però són els pocs, els privilegiats. Si en perdre un minutet amb el pilot la guàrdia civil no et fés fora de la cursa, encara. És per això que esports com duatló, triatló, que no eliminen gent si se queda tenen tant d’èxit. Per competir en ciclisme, avui en dia, a m30 o 40, has de marxar fort. Si no, no paga la pena pagar llicència, agafar cotxe i que te retirin quan has fet 70km i només en queden 20 i has perdut un minut.
Molt bon article!!!!
Permeteu-me que contesti al post del CC Lloret.
En primer lloc donar l’enhorabona al redactor del post, per la seva bona anàlisi de la situació, l’estudi que ha fet sobre el tema, així com una excel·lent redacció del mateix.
Perdonau la inmodèstia, però me sento el “pare” de les competicions OPEN durant la meva etapa com a president de l’FCIB (2001-2007) i juntament als meus assessors aleshores, d’entre els quals vull destacar la tasca feta per Juanjo Estrany (Inca), Jordi Gual (arbitres), Pep Manchado (FCIB) i algú altre.
Com neixen les competicions (que no categoria) OPEN???
Al 2001 quan ens varem fer càrrec de l’FCIB, la situació al ciclisme de les illes era dramàtica (res a veure amb el que hi ha ara, en quant a nombre de llicències i competicions). Existia una normativa anacrònica que afectava molt especialment a les categories Junior-Sub23-Elit (on tots estarem d’acord que és on la federació hi ha de fer els més grans esforços per promocionar). Gairebé no hi havia ciclistes (recordo algun campionat de Balears amb no més de 20 ciclistes) i la gran majoria passaven directament a Masters perquè si tenien un calendari molt atapeit de curses.
Es més, per obligació normativa, si es volia organitzar una cursa elit, eren obligatoris els premis en metàlic i el cost per l’organitzador era molt elevat, preferint organitzar una cursa de masters, amb major participació i manco cost.
I tot això, tenint en compta que encara es feia el Cinturó a Mallorca i per tant, hi havia un gran objectiu ciclista per els (pocs) ciclistes sub23-elit de les illes.
En un afany de millorar aquesta penosa situació, es varen adoptar dues grans mesures:
– La no obligatorietat de posar premis en metàlic als organitzadors (en aquella època era obligatori fins i tot en categoria cadet).
– Crear una nova competició anomenada OPEN, que pogués englobar des de juniors i fins a masters-30 (inclosos).
Pens sincerament que la fórmula va funcionar i ha funcionat fins ara. S’han pogut organitzar més curses, amb més participació i una gran acceptació popular.
Però a dia d’avui, la truita s’ha girat. S’han inclosos els M-40 dins aquestes competicions (a la qual cosa som contrari a títol personal) i les competicions OPEN, han anat guanyant terreny a les competicions única i exclusivament per a ciclistes masters.
Dit això, vull fer un incís; les carreres no les organitza la federació, sinó els clubs i són aquests els que tenen total llibertat per organitzar d’una categoria o una altra. Jo sempre he estat de l’opinió que si hi hagués més curses (per exemple) només per els veterans M-40-50-60, hi hauria molta més gent que sortiria a correr. Perquè el que vol la gent (i aquí coincideixo totalment amb les tesis d’en Xesc Artigues) és competir amb els seus “iguals”, amb la gent del seu propi nivell.
Efectivament tal vegada convendria ara fer un pensament i tornar restructurar tot el sistema, però sempre pensant d’on venim i perquè estam aquí. No vagi a ser que anem a vestir un sant per desvestir-ne un altre. I que hem de tenir molta cura de les categories Junior-sub23 especialment. Per alguna cosa haurem arribat aquí on som amb la gran quantitat de bons juniors que tenim a dia d’avui.
M’he estès una mica massa, però volia explicar (que segurament molta gent no ho sap) tot això de les curse OPEN.
Enhorabona una vegada més per la vostra feina.
Andreu Canals
També és ver, com diu n’Andreu, que a qualque carrera sortíem 20 ciclistes. I si no vaig errat, record que els masters i socials tenien més calendari que els sub23
Yo creo que una buena solución seria dejar correr a los de Promoción también en las carreras Masters.
Pienso que todo esto que ocurre en la federacion balear es por la incompetencia de los que la dirijen no se puede actuar y decidir por motivos personales demuestran ser dictadores yo pienso que uniendo las categorias 40.50.60 de promocion con los m40.m50.m60 abria un buen peloton y el resto otra categoria y no dejar bajar a corredores elite a senior esto no es pensar en el futuro ni en la cantera