Casc obligatori a les vies urbanes? No, gràcies…
La Direcció General de Trànsit (DGT) ha presentat recentment el borrador del nou Reglament General de Circulació, que entre els seus articles presenta una polèmica mesura. Es tracte de l’obligatorietat de portar el casc per circular a les vies urbanes. Fins ara, el casc és obligatori només a la carretera. De fet podríem dir que obligatori i de sentit comú.
En canvi, l’aplicació d’aquesta nova normativa a les ciutats tendrà una efecte dissuasori per el col·lectiu ciclista. Suposam que la DGT cerca reduïr la gravetat de les lesions en cas d’accident, però el casc el que realment reduirà, i molt, és el nombre de ciclistes. Segons dades de 2011, a Espanya es varen produir a 457 víctimes mortals en vies urbanes, de les quals només entre 10 i 15 varen ser ciclistes. Cert, el casc és molt recomanable sempre però no ha de ser una obligació. Les xifres demostren que moren molt més peatons a les ciutats que no ciclistes. Han de portar casc ells també?
Com a darrera opció, pensam que cada ciutat o municipi hauria de tenir el seu propi reglament després del corresponent estudi sobre la mobilitat a la zona. És un complet disparat que a un municipi com a Lloret de Vistalegre (i molt altres similars), amb un vòlum de trànsit mínim, haguem d’utilitzar el casc per anar a fer el cafè o a comprar el pa al forn, quan en ocasions no ens trobam cap vehícle en tot el trajecte. En aquest sentit, seria molt recomendable seguir l’exemple de països com Dinamarca o Holanda, pioners en la promoció de la bicicleta i on el casc no és obligatori.
Per això, el Club Ciclista Lloret de Vistalegre està estudiant diverses accions a nivell local per mostar el nostre rebuig a aquest borrador. Entre elles la d’instar a l’Ajuntament de Lloret de Vistalegre que es pronuncií en contra com han fet Barcelona, Saragossa, Sevilla… mitjançant una moció que intentarem presentar a un ple.
Fotografia de Design for Health.
No puc estar més d’acord! A Mancor també és un doi que sigui obligatori, pendre el voatre exemple i parlare amb l’ajuntamwnt jo també!! Bon article!