Carta oberta: el nou model d’esdeveniments esportius a Mallorca
Els organitzadors d’esdeveniments esportius a Mallorca i per extensió els esportistes illencs han viscut un inici de temporada convuls. La Ultra Trail Serra de Tramuntana, la Mallorca Clàssic, el Triatló Ciutat de Palma… han estat anul·lades per diversos motius contra la voluntat dels seus promotors provocant una evident preocupació a la resta d’organitzadors.
El Consell de Mallorca ha anunciat ara l’elaboració d’un nou reglament per “posar ordre i seny a les proves esportives” disputades a l’illa. Com organitzadors de diferents proves esportives en ciclisme, triatló i running, des del Club Ciclista Lloret de Vistalegre mostram la nostra opinió en cinc breus comentaris:
1- Serenitat: el debat requereix d’una profunda reflexió sobre el model actual, de les causes que ens han portat a aquesta situació i de les possibles alternatives. Estam parlant d’una nova reglamentació que hauria de resoldre la problemàtica vigent i a llarg termini. El marge d’error és mínim.
2- Equilibri: la clau és equilibrar la balança entre l’esport, la promoció turística i el mínim de molèsties a la ciutadania. Tal vegada aquest sigui el punt més conflictiu. Les preguntes sobre la taula:
- Hem de retallar el nombre de proves o només canviar el format d’algunes?
- El nou reglament ha de centrar-se únicament en els esdeveniments que tallen completament el trànsit durant un període de temps considerable?
- Quins han de ser els requisits per considerar un esdeveniment de caire ‘internacional’?
3- Promoció turística: Mallorca necessita esdeveniments de referència internacional com la Mallorca312, IronMan o Palma Marathon. La desestacionalització mitjançant un turisme de qualitat és a dia d’avui una realitat. El seu impacte a l’economia balear es xifra en milions d’euros. Hem de seguir treballant en aquesta direcció i les proves abans esmentades en són el camí.
4- Consens: s’han escoltar la veu de TOTES les parts implicades: Consell, Ajuntaments, Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat, Federacions, organitzadors i sobretot els clubs. Hem de recordar que la majoria de les proves esportives a Mallorca són de caire autonòmic i sota organització d’entitats locals.
5- Menys burocràcia: és clau facilitar i agilitzar els tràmits administratius. És incomprensible rebre autoritzacions només dies abans de l’esdeveniment. Aquest fet genera incertesa i en el cas de la denegació dels permisos perjudicis econòmics.
Imatge: IronMan.